NL PT GB
ES FR DE

Nieuwsbrief

Als je op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.


Contact:

Tapada Cultural Lda.
Astrid en Ben van Veen
Rua da Tapada
Lamas Ferreira d’Aves
3560-049 Sátão
Portugal
Tel. 00 351 232 661 074
Nr contribuente. 508 691 699

» Contact

Omgeving

De omgeving is vooral heel authentiek. U vindt er naast de tractor ook nog oude karren getrokken door een os of ezel. De prachtige oude straatjes in de dorpjes ademen een sfeer uit die u in vervoering zal brengen. Op de verschillende tabbladen vindt u de specifiekere informatie.

Lamas

Het dorp
Lamas is de plaats waar onze Quinta da Tapada bij hoort. Het is een van de vijfentwintig dorpen die vallen onder de Freguesia Ferreira d’Aves. In Lamas zijn verschillende winkeltjes waar u terecht kunt voor de dagelijkse boodschappen. Het is leuk om te zien dat u in de winkeltjes een diversiteit aan zaken tegenkomt. Er is een klein winkeltje waar u ook een Hollandse krant koopt. Verder heeft Lamas een bank, een benzinepomp, een apotheek/ drogisterij, een kleine huisartsenpost, tandarts, kapper etc. Er is dus een ruime keuze. Het dorp is gemakkelijk lopend te bereiken.

De kerk
Natuurlijk ligt in het centrum van Lamas ook de katholieke kerk die ieder uur, via luidsprekers aan de kerk, haar klokgelui laat horen. Het grootste deel van de lokale bevolking is trouw kerkbezoeker. Om 12.00 uur iedere dag hoort u het Angelus uit Fatima (een bekend bedevaartsoord) het duurt meestal maar een minuut of vijf en u hoort het Avé Maria door het dal. Voor de werkende klasse het moment om naar het restaurant te gaan voor de lunch (Almoço). ’s Avonds om 18.30 uur is er weer een avondgebed te volgen via de luidspeakers van de kerk. Bijzonder om te ervaren, maar tegelijkertijd zegt het ook iets over de authenticiteit van deze streek.

Naar de markt
Eens in de twee weken( de even weken), op zaterdagochtend, is er goederen- en warenmarkt in Lamas. Op het terrein achter het dorpshuis (Casa do Povo) en recht tegenover de kerk in het dorp kunt u terecht voor de meest uiteenlopende zaken. Het mooie Portugese aardewerk is daar volop te koop. Daarnaast heel veel kleding en schoenen, maar uiteraard ook de echte Presunto (gedroogde ham) en de bekende kleine (vaak thuisgemaakte) geitenkaasjes. Heerlijk bij een glaasje Port.

Uit eten gaan
Het is heerlijk dat er in Lamas op dit moment vier leuke restaurants zijn. Allemaal met hun eigen identiteit. U kunt hier tijdens de lunch voor een klein bedrag tussen de Portugezen mee eten met de prato de dia (de dagschotel). Voor gemiddeld zeven euro per persoon, krijgt u de soep vooraf, het glaasje wijn, het hoofdgerecht, het toetje (sobremesa) en een kopje koffie toe. ’s Avonds is het vaak rustiger in de restaurants. Portugezen die ’s avonds buitenshuis eten, komen vaak pas om negen uur het restaurant binnen. Ook ’s avonds kunt u uitproberen welk Portugees traditioneel gerecht u het beste bevalt. De kosten vallen net als overdag enorm mee en de smaak van de traditionele gerechten zijn puur en eerlijk..

Cafés
In Lamas zijn negen kleine cafeetjes soms gecombineerd met wat eenvoudige supermarktartikelen, maar ieder met een eigen identiteit. U vindt ze verspreid over Lamas. Overdag drinkt u daar een heerlijk en eerlijk glaasje gekoelde rode wijn of de bekende Vinho Verde (licht mousserende witte wijn). De Portugezen maken graag een eenvoudig praatje met u. Veel van hen spreken Frans omdat zij jaren in Frankrijk verbleven of daar nog familie hebben.

 Viseu

Op ongeveer 25 km afstand van onze quinta ligt,  in het Dão wijngebied, de eeuwenoude districtshoofdstad Viseu. Een bezoek aan deze stad is zeker de moeite waard. Vroeger was Viseu de hoofdstad van Beira Alta, maar tegenwoordig is het een van de 19 districtshoofdsteden. Het district Viseu is het negende grootste district van Portugal. De stad ligt boven de linkeroever van de Rio Pavia en zou volgens de overlevering ooit zijn beschermd door twee volkshelden. Zo was er de Lusitaniër Viriatus, die 150 jaar voor het begin van de jaartelling de versterkte nederzetting vijf jaar verdedigde tegen de Romeinen. In het begin van de achtste eeuw verloor de Visgotische koning Roderik de slag om Viseu tegen de Moren. In Viseu hebben in de 13e en 14e eeuw behalve bisschoppen ook een paar Portugese koningen tijdelijk hun residentie gehad. Koning Duarte werd geboren in Viseu en Hendrik de Zeevaarder woonde een periode in de stad.

Bezienswaardigheden
In Viseu vindt u tal van bezienswaardigheden. Aan de vele kerken en standbeelden herkent u duidelijk dat Viseu vroeger al een belangrijke positie innam. U kunt een uitgestippelde stadswandeling maken. Wij verstrekken deze graag aan u.

Een van de blikvangers in Viseu is toch wel het Rossio waar u naast het prachtige azulejos tableau(traditioneel, met de hand beschilderde, wandtegels)  ook het standbeeld vindt van Hendrik de Zeevaarder.
Gaat u vanaf het Rossio door de 15de-eeuwse stadspoort (Porta do Soar de Cima) dan vindt u aan de linkerkant Capelle de Nossa Senhora dos Remédios. Een kapel uit 1742.

 

Boven het oude centrum ziet u van verre al de oude kathedraal. In Viseu de Sé genoemd. Van oorsprong een Romaanse kerk die in de 12e eeuw werd gebouwd. In de 16e eeuw werd de Sé herbouwd en werd de grote vierkante Romaans-Gotische toren gebouwd. In de kathedraal vallen de Romaanse zuilen op,  zij gaan over in bogen die uitgevoerd zijn als waren het kabels. In het midden van de gewelven waar de vier bogen elkaar ontmoeten is een grote knoop gelegd als verbindingsteen.

 
Sé in Viseu Igreja de Misericordia

Direct naast de Sé vindt u het museum Grão Vasco, genoemd naar een van de grootste Portugese kunstenaars uit de 16e eeuw, die in Viseu woonde. Het museum is gevestigd in een voormalig bisschoppelijk paleis. Het is een van de belangrijkste musea van Portugal met een schat aan historische kunst. Op de begane grond vindt u beeldhouwwerken uit de 13e tot 18e eeuw. Op de eerste verdieping zijn de Spaanse en Portugese schilders te zien en op de tweede verdieping de “school van Viseu”

Tegenover de Sé staat de barokke kerk, Igreja de Misericordia. Deze dateert uit de 18e eeuw. De vlakke voorgevel wordt geflankeerd door twee torens. In de linkertoren vindt u een klein museum over deze kerk.

Winkelen
In de oude stad vindt u veel kleine winkeltjes, die beslist de moeite waard zijn om te bezoeken. U vindt er de originele Portugese voedingsmiddelen en gebruiksvoorwerpen. Daarnaast kunt u niet voorbijgaan aan de vele schoenen- en kledingzaken.
Dichtbij het Rossio vindt u het moderne winkelcentrum Forum. U vindt hier zaken die u zeker zult kennen uit andere grote Europese steden. Aan de buitenrand van Viseu vlakbij de rotonde Nelas vindt u het nieuwste grote winkelcentrum, Palacio de Gelo. Ook hier ziet u zaken die u zeker bekend voor zullen komen. Verder kunt u op een kunstijsbaan het hele jaar door schaatsen en is er een echte Icebar. Ook is het de plek waar drie bioscopen zijn gevestigd.

Markt
 

De goederen- en warenmarkt is iedere dinsdagochtend op het Largo da Feira. U vindt hier de èchte koopjes. Er is heel veel kleding en schoeisel te koop. U kunt heerlijk struinen in de overvolle bakken met kleding. U betaalt geen cent teveel als u ook een beetje probeerte te onderhandelen met de marktkooplui.

Ook vindt u op deze markt de eerlijke Portugese producten als Presunto, Chourizo, de vele Portugese kaasjes en natuurlijk overheerlijke verse groenten en fruit.

 

 

Ook hier geldt: De markt, van alle markten thuis!

Tradities
Tijdens de jaarlijkse Feira de Sáo Mateus, van eind augustus tot eind september, worden concerten, folklore-festiviteiten en stieregevechten georganiseerd.
Op 24 juni, de dag van Sáo Joáo, trekken mannen uit het nabijgelegen Vila de Moinhos Viseu binnen, ter herinnering aan een gevecht in 1683 tussen de molenaars (moinhos betekent molens) en de boeren uit de omgeving tijdens een droogteperiode van de Rio Pavia.